Weer een miljard voor kunstmatige intelligentie

Elon Musk en anderen doneren geld voor onderzoek naar ‘goede’ kunstmatige intelligentie

Door – Sjoerd Wierenga

Miljard(en) voor onderzoek

Eergisteren kwam het nieuws naar buiten dat Elon Musk, de CEO van Tesla, en andere technologie mastodonten een miljard dollar doneren voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Toyota kondigde in november al aan een miljard dollar beschikbaar te stellen voor onderzoek naar robotica en kunstmatige intelligentie. Het zijn astronomische bedragen die we al eerder zagen bij onder meer Facebook en Google.

OpenAI

Het geld van onder andere Elon Musk wordt beschikbaar gesteld via de recentelijk opgerichte non-profit organisatie OpenAI. Het doel van OpenAI is daarbij geheel in lijn met de opmerkingen die Elon Musk plaatste ten aanzien van de gevaren van kunstmatige intelligentie. Hij beschreef de ontwikkeling eerder dit jaar met de woorden: “Summoning the demon.”.

OpenAI erkent deze houding, zo staat te lezen op de website: “It’s hard to fathom how much human-level AI could benefit society, and it’s equally hard to imagine how much it could damage society if built or used incorrectly.”

De focus van OpenAI ligt op de ontwikkeling van een kunstmatige intelligentie die bijdraagt aan de maatschappij, in plaats van een gevaar vormt.

Mensen achter OpenAI

Naast Elon Musk staat durfinvesteerder Sam Altman, bekend van het internetplatform Reddit. De director is de van Google afkomstige en in machine learning gespecialiseerde Ilya Sutskever. Als adviseur van OpenAI vinden we onder meer één van de onderzoekers achter deze ontwikkeling terug: Pieter Abbeel. De namen zijn indrukwekkend en de uitkomsten van toekomstig onderzoek dus hoogstwaarschijnlijk ook.

Zoals aangegeven stellen de donateurs in totaal een miljard beschikbaar. Daar er echter direct is aangegeven dat slechts een fractie van dit bedrag in de komende jaren ingezet zal worden zijn de verwachting enigszins dubbel. Het team herbergt enkele grote namen, maar op welke termijn we de eerste resultaten kunnen verwachten is dus nog even gissen.