Robotstofzuiger aanvullend op thuishulp

Robotstofzuiger Roomba wordt ingezet ter aanvulling op en ter ontlasting van de thuishulp

Door – Sjoerd Wierenga

Onrust en nuance

November 2013, de telegraaf schrijft: “Woede ouderen over robothulp!”.

Veel mensen interpreteerden dat een zorgorganisatie robotstofzuigers ingezet zou hebben ter vervanging van het huishoudelijk personeel. De waarheid lag wat genuanceerder, bleek ook uit het artikel van het NRC enkele dagen later. Het idee echter, zette menigeen aan het denken: robotstofzuigers ter aanvulling op de hulp van de huishoudelijke dienst. Het klonk niet eens zo heel gek.

Dit jaar hebben enkele studenten van de Hogeschool Rotterdam voor stichting Humanitas onderzoek gedaan naar de invloed van de robots op werkdruk en tevredenheid bij de schoonmaak professionals. De conclusies luiden: de over het algemeen als hoog beschouwde werkdruk wordt door inzet van de robot enigszins verlaagd. Niet alleen speelt tijd hierbij een rol, ook neemt de inzet van de robot iets van de zware fysieke belasting weg.

De over het algemeen als hoog beschouwde werkdruk wordt door de inzet van de robot enigszins verlaagd.

Belangrijke aanvullende conclusie was dat ook de klanten de aanwezigheid van de robot aangenaam vonden. Het merendeel zou ze wel willen houden, ware het niet dat de apparaten nog steeds vrij duur zijn.

Kritiek en kansen

Het is heel begrijpelijk dat de inzet van robots ter aanvulling op het werk van de schoonmaak professionals her en der tegen kritische vragen stuit. De inzet die we in Nederland zien en het onderzoek dat daar vaak mee gepaard gaat, maakt wel dat steeds meer mensen spelen met de gedachte: waarom geen robots ter aanvulling van..?

Wellicht toch een keer bespreken bij een volgende bijeenkomst over ‘De Toekomst van de Zorg’ binnen uw organisatie?

Of doet u zaken met Hago Zorg? Wellicht kunt u daar eens een balletje opwerpen, hoewel ze in 2010 zichzelf nog afvroegen: “Zuigt de schoonmaakrobot?”